www.thybo.net

Startside Op Nyheder Indhold Gæstebog Links

Tudser og frøer

Baghaven ] Forhaven ] Blomster ] Fisk ] Vandplanter ] [ Tudser og frøer ] Dræbersnegle ] Fiskehejre ] Vinter ] Gode råd ] Galleri ] Links ]

Op
Baghaven
Forhaven
Blomster
Fisk
Vandplanter
Tudser og frøer
Dræbersnegle
Fiskehejre
Vinter
Gode råd
Galleri
Links

 

Perfekt kamufleret! Bufo bufo (beklager den forringede billedkvalitet ;-)

Lidt om tudser - og frøer

Med vand i haven sker der altid noget. Vi kan slet ikke blive trætte af at se hvordan vandet tiltrækker dyrelivet.

Fuglene kommer fra nær og fjern for at drikke og tage bad - både sommer og vinter. Flere steder langs bredderne har vi anbragt sten nede i vandet, så fuglene kan vælge mellem forskellige vanddybder til deres bad. Specielt solsortene bader meget og vi fornemmer at vores egne er sociale nok til at acceptere gæster fra de andre haver. De er i øvrigt hamrende ligeglade med at vi sidder få meter fra dem. Faktisk skælder fru solsort mig ud hvis jeg roder med kanterne, vandet eller lignende.

Der var en gang hvor den eneste vandnymfe jeg kendte var guldsmeden. Men der findes et utal af varianter i alle størrelser og i alle farver, blå, grønne, sølv– og guldglinsende. Se de utydelige billeder længere herunder. De er godt nok svære at fotografere. Specielt de blå og grønne er helt fantastiske at betragte.

Nogle blå lidt utydelige vandnymfer — de er godt nok sky

Vi har også fået en masse små firbenede venner. I både forhave og baghave har vi en kæmpe kolonier af almindelige skrubtudser (Bufo Bufo).

Her ses en anden tudse. Bufo bufo (eller måske Bufo viridis?- nej siger eksperter ;-) )

De er nataktive, så man ser ikke meget til dem om dagen - bortset fra de første forårsdage med solskin. Her er der voldsomt gang i den. Vi kunne tælle over 40 indenfor en kvadratmeter. Man kan være heldig at høre dem kvække. De mindre hanner flokkes om de meget større hunner nede i vandet. 

De er sjove at studere. Det er utroligt så længe de kan holde vejret under vandet. Og de ser meget "nuttede" ud når de svømmer brystsvømning!

Her ses tre hanner der er interesserede i én hun. Billedet er taget d. 12/4-04

Senere på sommeren ser man dem først når mørket begynder at falde på myldrer de frem mellem stenene i vandkanten. De ser pragtfulde ud når de svømmer brystsvømning. De går på land og kravler/hopper ud i området for at finde mad. Så man skal passe på hvor man sætter fødderne. De er forbavsende hurtige hvis de bliver forskrækkede. De kan faktisk hoppe langt og hopper tit ud i vandet med et kæmpe plask. Men man kan med forsigtighed sagtens nå at fotografere.

Vi har om foråret set mange lange æggesnore i begge både forhave og baghave. 

På et tidspunkt havde vi så mange haletudser i baghave-bassinet (både 2002+03+04), at vi begyndte at blive alvorligt bange for at blive oversvømmet af tudser og frøer til næste år. Men fugle og fisk har gjort et stort indhug. En hel del af haletudserne er nu alligevel blevet store.

Her ses de tydelige sorte æggesnore fra skrubtudser. Billedet her er taget d. 12/4-04

I baghaven har vi mødt flere typer frøer. Både butsnudet frø (Rana temporaria), springfrø (Rana dalmatina) og den grønne frø (Rana esculenta). Vi er helt sikre på at vi har hørt den butsnudede frø kvække, og i forbindelse med den afbildede æggeklump har jeg set den, flere gange de sidste par dage. 

Og så nogle små nogen som vi ikke kan se hvad er, endnu. Den grønne frø er identisk med den man spiser i Frankrig. Men vi har nu ikke tænkt os at forsøge. Det er endnu ikke lykkedes at tage fotos af frøerne, men det kommer vel.

Til gengæld kan vi jo bevise at der er frøer i vandet, for de har jo lagt æg!

Billedet her er taget d. 17/4-2004

Sommeren 2002: Vi har desværre netop hørt fra naboen at deres kat er kommet hjem med flere frøer på det sidste. Det er ærgerligt men en del af livet. Vores egne katte er overhovedet ikke interesseret i frøerne eller fiskene. De snuser godt nok til tudserne, meeen……….

 

28. juli 2005: Jubii - så lykkedes det at fotografere en af vores frøer, nemlig den butsnudede frø (Rana temporaria). Vi ser dem regelmæssigt, men som regel er de væk igen med det samme. Men her i aftenskumringen, torsdag d. 28/7 2005, lykkedes det at nå at hente kameraet. Og den blev siddende selv om jeg brugte blitz. Tæt på så vi også en anden frø af samme art, men meget mindre, så det er åbenbart ikke helt forgæves, når de lægger æg i vores vand! Bemærk de enormt lange bagben!

,

 

Startside ] Op ]

free counters

Tæller indsat d. 16/2-2010

 

Startside Op Nyheder Indhold Gæstebog Links

 

besøgende siden 07.01.2007 Hit Counter

  Send e-mail til webmaster med spørgsmål eller kommentarer om dette Web-sted.
Copyright © 1996 - 2011
Senest opdateret: 02-07-2011